台北之旅 - 第一日(未完成)

第一日
04:45 巳起床梳洗, 太約05:10 巳出門口了, 之前巳做了online check-in, 所以機位巳約定了, 所以不用在機場才check-in, 不過都要將行李放到counter.
之前, 巳在網止checkN23開車的時間, 估計太約到達的時間是05:35 – 05:45. 雖然之前都搭過了, 不過時間真的忘記了, 最後, 而在05:50到達, 在車上等候日出的機會, 因之前去秦國, 在同一時間是能夠看到日出的, 不過是夏天的啊!!! 但很可惜, 在到達機場太陽還沒有出來呢! 06:20巳經到達機場, 在港龍的櫃位寄存行李後, 巳經06:30, 再到櫃員機提取所需在台北的洗費, 然後再看看吃什麼早餐, 最後還是決定先辦出境手續, 出境手續很快便辦好了, 但出境檢查非常之認真, 所以時間也比較長, 大約用/等了十五分鐘, 檢查完成後, 選擇了Burger King早晨全餐”, 每次在機場吃早餐都是很一般, 當然這次也沒有特別驚喜, Debbie說忘記了吃一個便足夠, 因為台灣大把野食嗎!!! 當坐下吃早餐時, 天空的微光出現了. 當吃完早餐, 拍拍照, 巳經07:40, 趕快走到40號閘口, 去洗手間, 再拍照, ~~ 還未上機!!! 再影多幾張相先!
一個鐘多些的旅程, 就等如旺角去天水圍, 中環去長洲, 上環去澳門的時間, 上機冇耐, 空中小姐巳經趕快派犯人餐”, 真係好”!!!吃完一陣, 巳經差不多到了, 大約10:00左右, 飛機降落機場, 我第一句就係, “點解個機場都重係咁殘? 好似以前啟德都好過佢喎!” 腦海中不斷浮現有冇攪錯!!!幾年冇黎都重係咁嘅!?”
一落機就唔理得咁多, 一馬當先走去換錢, 之前啲人講, 機場換同香港換, 機場個價會好啲, 但一睇個價, 唔係吖嗎!? 3.99, 先前啲友係咪吹水架!? ! 又唔可以唔換, 換住二千先啦, 星期一先再去銀行換啦! 我呢個英明嘅決定, arm咗一半, 遲下先講落去.
換完錢, 又跑去攪落地簽證(NT$200), 比想像中快, 不過佢地攪得好亂, 之前有個人又冇拎到啲乜, 佢走拎咗DebbiePassport去追(有冇攪錯, 唔見咗點算), 有啲人又唔知係度做乜...跟住入境冇乜野講, 攞行李出去, 第一樣野就係走去搵買電話咭嘅地方, 因為打番香港平好多, 又可以local, 要搵表姐, book車等等…, 搵咗十分鐘, 沒人嘅, 12:00先開(之前冇人有講過嘅), 要買就要去番3樓出境大堂先有得買, 見到啦, em…我就開金口居然OK, 佢又明我講乜, 我又聽得明佢講乜, 跟住passport俾錢, NT$345, 佢又話洗唔洗幫我入番張咭呀之類, “Bu Yung la!” 佢又講呢個no. 係乜, 果個…, 我就! ! !... xie xie!”
到搭車, 一定要搭國光號, 因為總站係台北車站, 我地住嘅天成大飯店就係隔離, 而且飛狗上次搭過, ~~上次行到死! 一行入車站買飛果度, 向左望, 有兩位阿姐不斷大叫, 一位係飛狗阿姐, 一位係國光阿姐, 而正行去國光阿姐果樹時, 飛狗阿姐就大用廣東話講野, 不過唔記得咗佢講乜, 不過一定唔係, 靚仔, 幾多位, 有冇相熟小姐司機呀? 到國光阿姐問:” 去邊度呀?” : “天成…” 阿姐:”, 就係隔離啦!” 跟住佢就話,出門口轉右61號車, 其實, 指俾我睇未得囉, 好似好多車咁, 得一架之麻.
望下鐘, 都十一點幾, 車又未到, 又係影相時間, 影咗一陣, Debbie:” 架車過僅黎, 不過架車冇司機, 點解會行嘅?” :”…司機左邊喎….”
司機落車, 將我地啲行李貼貼紙, 又俾將貼紙我地, 收飛, 上車. 好快就開車, 不過原來都11:45, 上到長途公路好多車, 但唔係traffic jam果啲, 因為香港唔會見到咁多車一齊係公路咁行, 到去到市區, 見到婚紗街, 度小月之類, 再圓山, 大約12:30巳到達台北車站, 而隔離就係天成, 我地就先放下行李, 登記, 然後去咗三越後邊搵野食, 第一樣就係綠蛙奶”(NT$30), 都幾好味, 材料係綠豆,桂圓,奶茶, 而隔幾間就係旅遊書有提過嘅食餃子嘅地方, 可能我地身上太多衫(因為台灣氣象局話天氣20-25),又有啲曬, 所以睇咗一陣, 就再行咗陣先, 一路行, 一路諗, 牛肉麵啦!!! 而近台北車站就當然良品, 望下望下, 上次都食過一次, 啲紅燒牛肉麵(NT$95)有啲辣, Debbie就話紅燒嘅牛肉似五香肉丁, 所以佢就鐘意清湯牛肉麵(NT$95), 另外叫咗4隻餃子(NT$20), 一柸豆漿(NT$15), 呢餐用咗NT$215.
跟住見都巳經一點半, 行番去酒店都差唔多啦, 01:40去到, 問佢可以上去未, 都重係未得, 所以再出去行下先, 去咗Seven. 真係好唔同, 又大, 又多唔同種類嘅野, 啲野飲都吸引啲, 跟住再係啲後行影咗幾幅相, 再之步入天成.
今次真係可以上去啦, 7706號房, 望下街先, 頂吖! 俾啲野阻住哂嘅, 乜都睇唔到, 重要咁細間房, 早知叫佢安排高啲, 不過都唔僅要, 因為果兩日去住間正野, 算數!
Bellboy轉頭巳經拎咗兩個luggage上黎, 今次我就好cheap俾咗NT$50tips, 因為係硬野, 所以覺得cheap, 跟手就張啲行李解封, 而另一邊, 我就諗轉唔轉呢兩日個schedule, 第一日先去淡水, 第二日先再去番西門町, 不過, 都係跟番原定係schedule, 第一日西門町.
搭捷運由台北車站去西門, 只係一個站(NT$20), 在西門落車就好似旺角差唔多, 人山人海(旺角再多啲), 6號出口西門徒步區, 一出, 都有小小印象, 行幾步見到繼光香香雞”, 就係咁, 我地又開始食啦, 細嘅香香雞加飲野, NT$70, 基本上係非常之好食,佢地有啲好特別嘅炸雞粉, 食落非常之香口. 跟住又再行下食下影相,另外再睇下走果日買野啲手信嘅地方位置(港記, 黑橋同老天祿), 而西門町嘅行情就生活工場, 羅志祥果間stage(唔可以話有野睇, 又細), 跟住去咗食賽門甜不辣(NT$50), 佢地講一啲唔知乜話, 真係都唔知點答佢, 食完, 又再食咗過細嘅阿宗麵線(NT$40), 跟住就再搭捷運返天成休息咗陣.

0 comments: