台灣之旅 - 第一日 (20/01)

去台北時都係一月時嘅事, 而家巳經三月, 馬英九都巳經當選了, 而我嘅相都重未有, 唉~~ 如果要我用文字全部寫一次又唔可能, 因為太多野寫, 另外都有啲唔記得...

以下係第一日行情:

1. 晨咁早就要去機場, 諗住係車可以睇下日出, 點知全情車都黑麻麻, 去到機場都係黑麻麻, 另外, 一提就係N車係5點50分到.


2. 去到機場寄放行李後, 搵野食, 最後都係Burger King


3. 個日出都有水準掛!


4. 機場哈哈鏡


5. 又係天空影雲嘅時間


6. 到咗台北機場, 當然搭國光號啦


7. 係台北機場出咗張電話咭 - 台灣大哥大


8. 車上邊影出去都幾好天


9. 去到酒店放低野, 之後行去三越果邊搵影食, 最後去咗良品 - 正!!! 木,整個close up先!!!
註: 由於剛到步, 啲語文能力未正式發揮到, 所以諗咗好耐入唔入去食野, 點知間野啲人都算nice :P

10. 好開心咁喎~~


11. 睇咗人話傻瓜機想玩景深, 可以張佢鏡頭zoom到最遠, 再用最大光圈影, 又好似OK喎!


11. 再返咗酒店正式check-in 後, 再諗諗行程, 最後都係去西門丁行去先, 6號口一出, 嘩~ 香香雞呀! 之前見人講話好食, 原來真係好正, 食完攪到返咗香港冇食過肯得基, 唯一缺點係有小小骨 -__-


12. 美味嘅炸雞塊


13. 又用長zoom, 大光圈


14. 啲人係到炸雞中, 不斷炸, 不斷炸...


15. 西門町街頭


16. 西門町嘅肥狗, 不過好似唔係好識行


17. 小食店嘅公仔


18. 西門町街頭 - 1


19. 西門町街頭 - 2


20. 西門町街頭嘅一隻奇怪動物


21. 行咗陣, 又去食野, 今次係 - 賽門甜不辣



22. 跟住又行咗一陣, 主要係睇下買手信嘅鋪頭係邊度, 因為最後果日再返黎買, 再行番出大街, 又排隊食野, 今次係乜呢?


23. 阿宗麵線



24. 唔記得香港地鐵可唔可以影相, 不過台北捷運係唔俾嘅, 不過都偷偷地影咗



25. 由西門搭番捷運去台北車站, 跟住係附近行咗陣, 再番一番酒店先, 係附近影咗一啲台北市區夜景相





26. 返咗酒店後, 再出發去士林, 搭捷運就係去到劍潭站, 同台北車站隔5個站, 一出捷運, 巳見到個街市嘅物體, 因為幾年前個夜市搬咗過黎呢邊, 第一站又係食 - 豪大大雞排, 其實件雞排好大塊, 又平, 咁啲雞係邊度黎架呢?



27. 入咗夜市, 去第二站 - 大腸包小腸



28. 個樣真係好似好好味咁?


29. 第三站 - 大餅包小餅


食完個餅覺得比較乾, 下次....可以試第二樣

食完巳經好飽, 但發覺重有好多野未食, 諗住行多陣等自己消化下, 發覺都係食唔落, 就買咗啲生果, 跟住就返酒店.

註: 發覺有啲野唔記得影, 白苦瓜汁, 生果...

0 comments: