寬頻

前晚屋企上網又有問題,打去有線問,最後又安排師傅onsite check,這是兩個月內第三次有師傅上來check了。初初的問題是上網非常之慢,師傅換咗connector後,基本上冇改善過,跟住第二次就換咗牆身插,明顯OK,至於前晚問題係完成上唔到網,師傅check咗一輪,換咗隻modem,不過原來發覺我隻router都有問題,跟住自己trouble shoot完一輪就証實個router certified。見腦場都差唔多close,就用咗四十分鐘來回(步行)旺電再買咗隻router,雖然都係Buffalo,但其他牌子真係信唔過。


隻舊router除咗WAN port攞唔到IP外,其他嘅野都冇問題,LAN port都完全function,所以就拎番公司當hubs用,將那隻放在公司的舊Bestech飛落垃圾筒,因為那隻Bestech成日也要reset,而那隻Bestech也是我以前的router,亦都係WAN port出了事才帶回公司用。


至於寬頻方面,有線是否想像中的service差,我個人覺得又不像外間所說,至小我每次打去,也很快有人respond,也很快有人來follow,見他們上來,也不是想「耍」你的。不過,由於最近不斷出事,所以也想看看外邊的Plan,來作一作比較,但首先是解決有線電視問題,如AXN/ National Geo. /Discovery Travel and life以及電影台,至於BB100+BBTv應是首選,用的幾個朋友也讚好,而且特別的還有禮物送,那些禮物還不是雞肋,自己不用,也可以放出去賣賺一筆。


0 comments: