墾丁の風雲色變の四

 一覺醒來,外邊巳是陽光普照!出去露台影咗陣相,邊曬太陽,邊影相,雙重享受。正當打算到樓下買早餐,陽光唔見咗,換來卻是烏雲密報,剛行到民宿門外,雨便開始了。
 初時重可以曬衫
半個鐘後...

之前找資料時,知道墾丁天氣可能十五分鐘巳經唔同哂,估不到我地今次親身感受,果然我地要感受墾丁嘅每一樣野,叫我地難以忘記墾丁呢個地方(不過可以落小d雨),正因為咁,我有信心三十分鐘就會出現曬到我甩皮嘅太陽!可惜,等了個幾鐘,雨仍然時大時小,黑雲仍係頭上邊。

到食完午飯,天色好似好咗,跟住決定出發去鵝鑾鼻公園,一開車就又落過,其實巳買咗雨衣,不過都係要走反轉頭,再等無雨先再出去。就係咁,一等就等到四點幾,d雲開始散,二話不說就再出發去鵝鑾鼻公園,途經砂島、香蕉灣,沿住條路直去,新鮮嘅空氣係咁打過黎,而且條路係好小車,感覺非常舒服。
落完雨之後,海變咗兩隻色
 灰色的船帆石,有人係附近玩水上活動

之前見人係鵝鑾鼻燈塔影d相好靚,而我地就只有灰色嘅鵝鑾鼻燈塔嘅相,由於時間所限,就開始走去海邊嘅棧道,其實果度都幾鬼多蚊,行咗一小段棧道,影咗陣相,就開始原路上番去,跟住就開始去下一站 - 食生日飯。
 鵝鑾鼻影,個天陰陰
 海角八號之整相機
 海濱棧道
 海濱棧道另一面
 燈塔與狗
 無論點,佢係都唔望我


9 comments:

卡臣 said...

補祝一聲:生日快樂

l.minor said...

卡臣:
再Thank you!其實那個生日不是我的生日!哈哈!

naruto said...

可惜呀,燈塔好天影出嚟真係好靚架

我上次去係2月,好曬但好大風,結果發燒

l.minor said...

naruto:
我見到你有寫呀!重要去恆春買葯食;今次影唔到,唯有等下次再去時再影過

卡臣 said...

咁代我轉告她/他一聲

l.minor said...

卡臣:
代多謝先!

Maisy said...

隻狗好似鍾意女^^

Maisy said...

目及 女

l.minor said...

Maisy:
妳啱!隻狗應該係男!
見我影佢就突登唔望過黎!