大發現

上星期望下個書櫃,發現有三本都應該有買咗差唔多有十年嘅書,其中兩本係漁農署出版,而三本都係講一d效遊嘅地方,一本專講大嶼山,不過唔知而家跟住行,會唔會蕩失路,另一本就講香港自然探索之旅,好立立雜雜嘅一本,而最後一本就講香港嘅水上森林,即係行下香港紅樹林嘅地方。再次揭開黎睇,覺得好有趣,因為好似未睇過,定係自己失憶?但有部份又好似睇過,唔知呢幾本書你地又睇過未呢?

7 comments:

卡臣 said...

有無挪威的森林?

naruto said...

標題大發現係發現自己失憶?

largeheadboy said...

我屋企都有一兩本講香港野外郊遊嘅書,都完全未跟過佢嘅路線行~

Coffee n Tea said...

呢三本我冇,我有一本教科書般的「香港郊外路徑」。:p

l.minor said...

卡臣:
離不開 留不低 如火中的一個草原
離不開 留不低 如火中的一個草原
離不開 留不低 如火中的一個草原
離不開 留不低 如火中的一個草原
怨也要燒 怨也要燒 怨也要燒 怨也要燒 怨也要燒

naruto:
我係邊個?我係度做咩?

largeheadboy:
haha...我發覺我都係咁,都唔多跟書行,重要近年變得咁快,上網搵資料可能重update

Coffee n Tea:
好似教科書咁?你指本書嘅厚度定內容呢?講大嶼山果本,好鬼大本,都唔知點拎出去跟住行

Maisy said...

我應該收藏左一本八十年代出版的行山徑刊物,每個景點都搵左個女藝人影人像專輯,但本刊物唔知塞左去邊。
另外仲有一本OL行山書仔,但搵極都搵唔番,好想跟住本書去行山,因為路線設計比OL,無咁辛苦。

l.minor said...

Maisy:
你講果本行山書仔,係咪呢本呢?
http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=61399

另外,你講另外八十年代果本,係咪朱翁出果d呢?