不良的旅行社的銷售手法之同病相憐 

以下完成是我個case,只是地點不同了:

From 生果日報


個案二:付費後不成行游說轉貴團

曾小姐與親友一行七人,去年 12月報名參加縱橫遊於農曆年初一出發的越南五天團,團費連雜項合共約 4.5萬元。惟 1月初接獲旅行社通知,因當地酒店房間爆滿,該團取消。「職員話機票、酒店已經搞掂晒,我先落 4,000蚊定金,佢話除非唔夠客先會取消,點知突然又話冇酒店成唔到團」。

每人需多繳 2200元

放大圖片
單據上列明如酒店客滿,會安排入住同級或提升更好酒店(紅圈)。
12345678910
曾小姐認為房間爆滿非旅行團取消理由,她質疑道:「單據上已經列明『如遇酒店客滿,將安排入 住同級或提升更好酒店』,家酒店房滿,點解唔安排另外一間酒店,而係取消個團?」她向縱橫遊投訴後,職員表示可考慮轉另一個行程、日期相同,只是酒店不 同的旅行團,惟每人加費 2,200元,「家要每人畀多咁多錢先去到同原來一樣嘅團,好唔合理」。
縱橫遊回覆,曾小姐報名時未確實成團,職員於 報名表中已圈起備註一欄「追機位中」,即機位及酒店尚須確認才能成團。該公司又解釋,曾小姐原來參加之旅行團酒店房間爆滿,只能開辦另一個行程內容相同旅 行團,並曾建議她轉團,而因該團安排入住更好的國際五星級酒店,需補團費 2,200元,惟曾小姐因假期問題表示不考慮。
至於單據備註「如遇酒店客滿,將安排入住同級或提升更好酒店」,該公司解釋是為顧客安排價錢相若的酒店,而非另一團種的國際五星級酒店。旅議會表示曾小姐之投訴尚在調查階段,不便提出意見。
個案編號: 0105010、 0111004 


10 comments:

平帆 said...

令人火滾的卑劣手法。原來不只接大陸客的旅行社出問題,根本成個行業都出問題。

naruto said...

你都係踨橫遊呀呵?

SKII said...

你都係踨橫遊呀呵?X2

知唔知最後呀曾小姐有冇每人比多$2,200?佢一行七人,好溶喎!

Him said...

講得偉大、事後孔明o的就係我六年前睇到呢個問題 (講笑)

我真係唔知縱橫遊覆左o的咩,仲屈人俾按未confirm。而家上網一分鐘可以confirm機票+酒店,見到呢o的旅行社,一日都會好唔放心。

Coffee said...

由交了錢報了團起,我們和旅行社的利益便是對立的!

l.minor said...

平帆:
手法真的卑劣,要去旅行就要多付金錢,否則就浪費了整個假期

l.minor said...

naruto:
我跟的是”打橫來”

l.minor said...

SKII:
對,叫佢”打橫黎”

我估應該冇,所以要投訴佢地爆!

l.minor said...

Him:
所以我決定唔去旅行(講笑)

睇地巳經睇通哂旺季跟團客心理,團就係咁多,你唔去就自己嘅事,唔憂無客~

其實,只係賺多你一個人一千幾百,但做衰個名,不如諗諗方法做好個團重好啦

l.minor said...

我決定唔去旅行了(講笑~)