2012新加坡之行

MerLion
新加坡俾人嘅感覺總係悶、無野玩,呢種睇法亦都係我腦入邊紮根,所以每次旅行地點最終都唔會揀新加坡。今年搵新年旅行目的地非常頭痛,因為2011年聖誕節假期同2012年農曆新年假期只相差三個星期,自遊行package好多地方一問巳full,否則就係天價旅行團,最後無時間俾我左諗右諗之下,就firm咗去新加坡自遊行。新加坡自遊行個package雖然唔係價廉物美,但總俾去日本平小小,而且四日三晚走一轉日本絕對係搵自己笨。

出發前公司忙到甩轆,日日早出晚歸,連lunch都搵唔到時間睇下本書,出發前只對新加坡有小小概念,只定好Day1行程,打算每晚返到酒店先再firm實第二日要去嘅地方。畢竟新加坡比香港更細,所以就算今次Plan得無咁好之下,都有信心今次都可以玩得好好睇睇。

每次出門,都會前幾日上網睇下果邊嘅天氣,結果見到日日都行雷落雨,所以要諗定應變方案。

魚獅尾、金莎酒店、武吉士、烏節路、聖淘沙、環球片場、牛車水、Night Safari、小印度,以上都係新加坡景點之一,可惜只走過部份,而新加坡更有好多唔同類型的博物館,可惜全部都沒有去過,可能我就係這麼的膚淺
Marina Bay Sands
Day 1 : 香港 - Sentosa Resort and Spa - Chinatown(牛車水)- Lau Pa Sat(老巴剎) - MerLion Park(魚獅尾公園)
Day 2 : Sentosa Resort and Spa - Universal Studio Singapore(環球片場) - Resorts World Sentosa Casino
Day 3 : Sentosa Resort and Spa - Orchard Road(烏節路) - Esplanade(濱海藝術中心
Day 4 : Sentosa Resort and Spa - 香港

12 comments:

Ebenezer said...

等緊你再寫多d新加坡遊記:)

Him said...

其實新加坡好多野吃同行。

l.minor said...

Ebenezer:
好呀!寫緊架,希望唔好爛尾!

l.minor said...

Him:
非常認同,今次我去得好少地方,有機會要去多幾日。

laulong said...

我都想去見識一下,星加坡人均 GDP已超過香港喇!

naruto said...

咁係咪唔好天呀終於

平帆 said...

去的景點好像很少,原因就是天氣唔好?

largeheadboy said...

新加坡錢好貴喎!
係喇,唔好爛尾呀~

l.minor said...

laulong:
新加坡其實幾特別,強烈的西方文化同時,又不失中國色彩,有機會要去看看

l.minor said...

naruto:
哈哈~遲下你就知囉~

l.minor said...

平帆:
因為有兩老同行,而且第一次自由行,要俾多小小時間佢地休息,唔可以速度太快,另外天氣令我有d地方想去,最後都要取消咗

l.minor said...

大頭:
係呀!去一轉新加坡好貴,而且果邊洗費又貴,同去日本差唔多!!!

不過可以睇多d唔同地方,都係好嘅!

我唔可以爛尾架,你都係呀~哈哈